Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Data i godzina: 11 - 15.08.2018    g. 11:00 |
Miejsce wydarzenia: Zakopane, Tadeusza Kościuszki Górna Rówień Krupowa |
Bilety: Wstęp wolny |
Gwiazda / gość specjalny wydarzenia: |
Organizator: Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury |
Organizator - kontakt: Tel.: (18) 2061320 |
Strona www: |
Europejskie Targi Produktów Regionalnych to unikatowa impreza, promująca Region Tatrzański, przybliżająca jego tradycje, historię i kulturę. Jest to coroczne wydarzenie odbywające się w sierpniu w Zakopanem - wypełnione śpiewem, muzyką i żywiołowym tańcem. Impreza ma na celu promować to, co w regionie Podhala, w Polsce i w Europie jest najlepsze. Organizatorzy chcą odejść od wszechobecnej tandety na rzecz wyrobów autentycznych, wykonywanych przez lokalnych twórców i producentów. Targi są okazją do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. Podczas tegorocznej 9. edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych będzie można odwiedzić ponad dwieście różnorodnych stoisk, z rozmaitymi produktami, takimi jak: wino, wędliny tradycyjne, chleb na zakwasie, tłoczone oleje, konfitury, piwo, przyprawy, a także rękodzieło, wyroby z wełny, drewna, wyroby ceramiczne, hafciarskie. Tematem wiodącym Targów jest miód, w związku z czym można spodziewać się wielu stoisk z miodem. Swoje produkty zaprezentują producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy. Nie zabraknie również wyrobów rękodzieła ludowego charakterystycznego dla danego regionu oraz naturalnych, ekologicznych kosmetyków. Targi to również wiele imprez towarzyszących, w tym: - Konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy, Konkurs na Najlepszy Oscypek, Konkurs na Najładniejsze Stoisko. Podczas Targów odbywa się: Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód, w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście zaproszeni i tłumy turystów. Podczas festiwalu pokazana jest m.in. produkcja osypka, różne sposoby jego zastosowanie w kuchni. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucenie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. obok występów regionalnych - odbywają się również koncerty gwiazd muzyki popularnej, a także pokazy kulinarne wraz z degustacjami i wszelakiego rodzaju konkursy.
PROGRAM IX EUROPEJSKICH TARGÓW PRODUKTÓW REGIONALNYCH
11 SIERPNIA /SOBOTA/ 11:00 OTWARCIE TERENU TARGÓW 12:00 – 14:00 KONFERENCJA INAUGURACYJNA „MIÓD I PSZCZELARSTWO W KULTURZE EUROPEJSKIEJ” ORAZ PREZENTACJA I DEGUSTACJA POTRAW RESTAURACJI WŁOSKIEJ „VILLA TOSCANA” ORAZ KARCZMY „PRZY MŁYNIE” 11:00 - 18:00 „ZAREMBEK TRADYCJI” 12:00 - 18:00 PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z BARANOWA 12:00 - 16:00 POKAZ KULINARNY „WARZENIE KWAŚNICY Z GRULAMI ZE STUKĄ” - RODZINNY PRZEPIS TADEUSZA SZOSTAKA – BERDY WRAZ Z MAŁOPOLSKIM STOWARZYSZENIEM KUCHARZY I CUKIERNIKÓW 12:00- 19:00 PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA 12:00 - 18:00 WARSZTATY RĘKODZIELNICZE - MALOWANIE ULI 12:00 – 18:00 WARSZTATY RZEŹBIARSKIE 14:00 - 14:15 OFICJALNE OTWARCIE IX EUROPEJSKICH TARGÓW PRODUKTÓW REGIONALNYCH 14:15 - 16:00 WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO IM. KLIMKA BACHLEDY WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „MAŁE KLIMKI” - KONKURSY DLA DZIECI 16:30 – 18:00 „ZAREMBEK TRADYCJI”- SEMINARIUM „TAJEMNICE MIODÓW” 19:00 - 20:00 WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „ZIELONY JAWOR”
12 SIERPNIA /NIEDZIELA/ 11:00 OTWARCIE TERENU TARGÓW 11:00 - 16:00 AKCJA EDUKACYJNA „BEZPIECZNIE NA ROWERZE” 12:00 - 18:00 „ZAREMBEK TRADYCJI” 12:00 - 15:45 WARSZTATY RĘKODZIELNICZE Z ZAKRESU PRZEROBU I OBRÓBKI WEŁNY 12:00 - 18:00 PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z KOŚCIELISKA 16:00 - 18:00 SEMINARIUM „FOLUSZ DAWNIEJ A DZIŚ” 12:00 - 19:00 PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA 12:00 – 12:30 WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „MAŁE PODHALE” Z JURGOWA 12:00 - 15:00 POKAZ KUCHNI PORTUGALSKIEJ - HUGO RAMOS WRAZ Z MAŁOPOLSKIM STOWARZYSZENIEM KUCHARZY I CUKIERNIKÓW 12:00 - 14:00 WARSZTATY RĘKODZIELNICZE BIBUŁKARSTWO 15:00 - 16:00 SPOTKANIE Z MIŁOŚNIKAMI PORTUGALII - O ICH PORTUGALSKICH HISTORIACH Z MARTĄ KIRSZ, JOSE MORENO, RICARDO SILVA POPROWADZI MARCIN SUBOTOWICZ 16:30 - 17:30 WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „MALI HOLNI Z SIEROCKIEGO” 19:00 - 20:30 KONCERT KINGI RATAJ - WOKALISTKI FADO
13 SIERPNIA /PONIEDZIAŁEK/ 11:00 OTWARCIE TERENU TARGÓW 11:00 - 18:00 IV KOWALSKIE SPOTKANIA PAMIĘCI JACKA BIERNACIKA - WARSZTATY KOWALSTWA ARTYSTYCZNEGO 11:00 - 14:45 WARSZTATY RĘKODZIELNICZE Z ZAKRESU PRZEROBU I OBRÓBKI WEŁNY 12:00 - 18:00 „ZAREMBEK TRADYCJI” 12:00 - 18:00 PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z GAWŁOWA 12:00 - 19:00 PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA 12:00 - 14:00 WARSZTATY RĘKODZIELNICZE - HAFT ŁOWICKI 12:00 - 13:00 SEMINARIUM „B JAK BATORY” WARSZTATY PLASTYCZNE DLA DZIECI ” ZA TATRAMI, ZA LASAMI” OFICYNA WYDAWNICZA 12:00 OTWARCIE KONKURSU NA NAJLEPSZY PRODUKT SPOŻYWCZY 15:00 - 16:00 SEMINARIUM „TRADYCJA I HISTORIA HUTNICTWA NA PODHALU” 16:00 - 18:00 POKAZ KULINARNY „ZUPA Z GWOŹDZIA” 15:00 - 15:45 WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „ZBÓJNICEK Z ZĘBU” 16:00 - 17:00 WYSTĘP ZESPOŁU „GYPSY JAZZ SQUAD” TCKIS „JUTRZENKA” 16:00 - 18:00 POKAZ FREESTYLERÓW KRAKOWSKIEJ SZKOŁY BARMANÓW 18:00 - 19:00 PREZENTACJA PRODUKTÓW FIRMY IGLOTEX 19:00 - 20:00 WYSTĘP PODHALAŃSKIEGO ZESPOŁU GÓRALSKIEGO "HARNASIE" Z SUCHEGO IM. ANIELI GUT-STAPIŃSKIEJ
14 SIERPNIA /WTOREK/ 11:00 OTWARCIE TERENU TARGÓW 11:00 - 18:00 PREZENTACJA KULINARNA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH"KORYTNICZANKI" Z POWIATU JĘDRZEJOWSKIEGO 11:00 - 18:00 PROMOCJA ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA - PODHALAŃSKA PAŃSTWOWA WYŻSZA SZKOŁA ZAWODOWA W NOWYM TARGU 11:00 - 18:00 PREZENTACJA KULINARNA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z PIOTRKOWIC 12:00 - 19:00 PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA 12:00 - 13:00 SEMINARIUM „B JAK BATORY” WARSZTATY PLASTYCZNE DLA DZIECI ” ZA TATRAMI, ZA LASAMI”- OFICYNA WYDAWNICZA 12:00 - 18:00 „ZAREMBEK TRADYCJI” 12:00 – 15:45 WARSZTATY Z WYROBU PASTERSKICH INSTRUMENTÓW 12:00 - 18:00 PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z OCHOTNICY 12:00 - 13:00 SEMINARIUM I DEGUSTACJA MIODÓW PSZCZELICH 12:00 - 14:00 WARSZTATY RĘKODZIELNICZE – GOBELINIARSTWO 13:00 - 15:30 ZESPÓŁ KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH "KORYTNICZANKI" Z POWIATU JĘDRZEJOWSKIEGO 14:00 - 15:00 WARSZTATY RĘKODZIELNICZE - MALARSTWO NA SZKLE 12:00 - 17:00 POKAZ KUCHNI REGIONALNEJ I WSPÓŁCZESNEJ KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z KOŚCIELISKA ORAZ STOWARZYSZENIA MAŁOPOLSKICH KUCHARZY I CUKIERNIKÓW 12:00 - 17:00 SEMINARIUM „WIELKI DZIEŃ PSZCZÓŁ” - TATRZAŃSKI PARK NARODOWY 17:30 - 18:30 OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NA NAJLEPSZY PRODUKT SPOŻYWCZY 19:00 - 20:00 MŁODZIEŻOWA ORKIESTRA STRAŻACKA Z WODZISŁAWIA
15 SIERPNIA /ŚRODA/ 11:00 OTWARCIE TERENU TARGÓW 12:00 - 19:00 PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA 11:30 - 12:15 ZESPÓŁ REGIONALNY „SĄDECZANIE” 12:00 - 18:00 PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z KAMESZNICY 12:00 - 18:00 „ZAREMBEK TRADYCJI” 12:00 - 15:00 SEMINARIUM EDUKACYJNE „SZLAKI TARZAŃSKIE” PTTK O/ ZAKOPANE 12:00 - 15:00 PREZENTACJA I DEGUSTACJA BARANINY - MAŁOPOLSKA IZBA ROLNICZA 15:00 - 15:45 PARADA BACOWSKA 16:00 – 18:00 DEGUSTACJA „POLYWKI BARANIEJ” 16:00 - 16:30 WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO INTEGRACYJNE PRZEDSZKOLE „GÓROLICKI” 16:30 - 17:45 WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „BIOŁODUNAJCANIE” 17:00 - 17:45 WARSZTATY RĘKODZIELNICZE WARSZTATY Z WYROBU PASTERSKICH INSTRUMENTÓW SEMINARIUM O INSTRUMENTACH PASTERSKICH 16:00 - 18:00 FESTIWAL OSCYPKA I SERÓW WSZELAKICH
17:00 PREZENTACJA I DEGUSTACJA POTRAW KARCZMY „CHATA ZBÓJNICKA” 18:00 - 18:30 OGŁOSZENIE WYNIKÓW ORAZ OFICJALNE ZAKOŃCZENIE IX EUROPEJSKICH TARGÓW PRODUKTÓW REGIONALNCH 19:00 - 20:00 WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „SZLACHTOWIANIE”
|
![]() |
![]() |
Kalendarium wydarzeń
Wydarzenia w regionie
Wybierz województwo
Ostatnio dodane
- Choszczeński Jarmark Bożonarodzeniowy
Choszczno 15 - 16.12.2023
- Jarmark Bożonarodzeniowy
Iława 09.12.2023
- Jarmark Bożonarodzeniowy
Chojnice 09 - 10.12.2023
- Wigilia Miejska i Jarmark Bożonarodzeniowy
Płońsk 17.12.2023
- Bajkowe Mikołajki z Mazowszem
Płońsk 06.12.2023