Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Data i godzina:

11 - 15.08.2018    g. 11:00

Miejsce wydarzenia:

Zakopane, Tadeusza Kościuszki
Górna Rówień Krupowa

Bilety:

Wstęp wolny

Gwiazda / gość specjalny wydarzenia:

Organizator:

Tatrzańska Agencja Rozwoju, Promocji i Kultury

Organizator - kontakt:

Tel.: (18) 2061320

Informacja dla wystawców:

Europejskie Targi Produktów Regionalnych to unikatowa impreza, promująca Region Tatrzański, przybliżająca jego tradycje, historię i kulturę.

Jest to coroczne wydarzenie odbywające się w sierpniu w Zakopanem -  wypełnione śpiewem, muzyką i żywiołowym tańcem.

Impreza ma na celu promować to, co w regionie Podhala, w Polsce i w Europie jest najlepsze. Organizatorzy chcą odejść od wszechobecnej tandety na rzecz wyrobów autentycznych, wykonywanych przez lokalnych twórców i producentów. Targi są okazją do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. 

Podczas tegorocznej 9. edycji Europejskich Targów Produktów Regionalnych będzie można odwiedzić ponad dwieście różnorodnych stoisk, z rozmaitymi produktami, takimi jak: wino, wędliny tradycyjne, chleb na zakwasie, tłoczone oleje, konfitury, piwo, przyprawy, a także rękodzieło, wyroby z wełny, drewna, wyroby ceramiczne, hafciarskie. Tematem wiodącym Targów jest miód, w związku z czym można spodziewać się wielu stoisk z miodem.

Swoje produkty zaprezentują producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy.  Nie zabraknie również wyrobów rękodzieła ludowego charakterystycznego dla danego regionu oraz naturalnych, ekologicznych kosmetyków.

Targi to również wiele imprez towarzyszących, w tym: - Konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy, Konkurs na Najlepszy Oscypek, Konkurs na Najładniejsze Stoisko.

Podczas Targów odbywa się:

Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód, w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście zaproszeni i tłumy turystów. Podczas festiwalu pokazana jest m.in. produkcja osypka, różne sposoby jego zastosowanie w kuchni. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucenie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy.

obok występów regionalnych - odbywają się również koncerty gwiazd muzyki popularnej, a także pokazy kulinarne wraz z degustacjami i wszelakiego rodzaju konkursy.


 

PROGRAM IX EUROPEJSKICH TARGÓW PRODUKTÓW REGIONALNYCH

 

11 SIERPNIA /SOBOTA/

11:00                OTWARCIE TERENU TARGÓW

12:00 – 14:00    KONFERENCJA INAUGURACYJNA „MIÓD I PSZCZELARSTWO W KULTURZE  

                          EUROPEJSKIEJ” ORAZ PREZENTACJA I DEGUSTACJA POTRAW RESTAURACJI WŁOSKIEJ „VILLA TOSCANA” ORAZ                                        KARCZMY „PRZY MŁYNIE”

11:00 -  18:00    „ZAREMBEK TRADYCJI”

12:00 - 18:00    PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z BARANOWA

12:00 - 16:00    POKAZ KULINARNY „WARZENIE KWAŚNICY Z GRULAMI ZE STUKĄ” - RODZINNY

                         PRZEPIS TADEUSZA SZOSTAKA – BERDY WRAZ Z MAŁOPOLSKIM STOWARZYSZENIEM KUCHARZY I CUKIERNIKÓW

12:00- 19:00     PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA

12:00 - 18:00    WARSZTATY RĘKODZIELNICZE - MALOWANIE ULI

12:00 – 18:00   WARSZTATY RZEŹBIARSKIE

14:00 - 14:15    OFICJALNE OTWARCIE IX EUROPEJSKICH TARGÓW PRODUKTÓW REGIONALNYCH

14:15 - 16:00    WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO IM. KLIMKA BACHLEDY

                         WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „MAŁE KLIMKI” - KONKURSY DLA DZIECI

16:30 – 18:00   „ZAREMBEK TRADYCJI”- SEMINARIUM „TAJEMNICE MIODÓW”

19:00 - 20:00    WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO  „ZIELONY JAWOR” 

 

12 SIERPNIA  /NIEDZIELA/

11:00                OTWARCIE TERENU TARGÓW

11:00 - 16:00     AKCJA EDUKACYJNA „BEZPIECZNIE NA ROWERZE”

12:00 - 18:00    „ZAREMBEK TRADYCJI”

12:00 - 15:45    WARSZTATY RĘKODZIELNICZE Z ZAKRESU PRZEROBU I OBRÓBKI WEŁNY

12:00  - 18:00   PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z KOŚCIELISKA 

16:00 - 18:00    SEMINARIUM „FOLUSZ DAWNIEJ A DZIŚ”

12:00  - 19:00   PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA

12:00 – 12:30   WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „MAŁE PODHALE” Z JURGOWA

12:00 - 15:00    POKAZ KUCHNI PORTUGALSKIEJ - HUGO RAMOS WRAZ Z MAŁOPOLSKIM

                       STOWARZYSZENIEM KUCHARZY I CUKIERNIKÓW

12:00 - 14:00    WARSZTATY RĘKODZIELNICZE  BIBUŁKARSTWO

15:00 - 16:00    SPOTKANIE Z MIŁOŚNIKAMI PORTUGALII - O ICH PORTUGALSKICH HISTORIACH Z

                       MARTĄ KIRSZ, JOSE MORENO, RICARDO SILVA POPROWADZI MARCIN SUBOTOWICZ

16:30 - 17:30    WYSTĘP ZESPOŁU  REGIONALNEGO „MALI HOLNI  Z SIEROCKIEGO”

19:00 - 20:30    KONCERT KINGI RATAJ - WOKALISTKI FADO

 

13 SIERPNIA  /PONIEDZIAŁEK/

11:00               OTWARCIE TERENU TARGÓW

11:00 - 18:00    IV  KOWALSKIE SPOTKANIA PAMIĘCI JACKA BIERNACIKA - WARSZTATY KOWALSTWA

                       ARTYSTYCZNEGO

11:00 - 14:45    WARSZTATY RĘKODZIELNICZE Z ZAKRESU PRZEROBU I OBRÓBKI WEŁNY

12:00 - 18:00    „ZAREMBEK TRADYCJI”

12:00 - 18:00    PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z GAWŁOWA

12:00 - 19:00    PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA   

12:00 - 14:00    WARSZTATY RĘKODZIELNICZE - HAFT ŁOWICKI

12:00 - 13:00    SEMINARIUM „B JAK BATORY” 

                         WARSZTATY PLASTYCZNE DLA DZIECI ” ZA TATRAMI, ZA LASAMI” OFICYNA  WYDAWNICZA

12:00               OTWARCIE KONKURSU NA NAJLEPSZY PRODUKT SPOŻYWCZY 

15:00 - 16:00    SEMINARIUM „TRADYCJA I HISTORIA  HUTNICTWA NA PODHALU”

16:00 -  18:00   POKAZ KULINARNY „ZUPA Z GWOŹDZIA”

15:00 -  15:45   WYSTĘP ZESPOŁU  REGIONALNEGO „ZBÓJNICEK Z ZĘBU”

16:00 -  17:00   WYSTĘP ZESPOŁU  „GYPSY JAZZ SQUAD”  TCKIS „JUTRZENKA” 

16:00 -  18:00   POKAZ FREESTYLERÓW KRAKOWSKIEJ SZKOŁY BARMANÓW

18:00 -  19:00   PREZENTACJA PRODUKTÓW FIRMY IGLOTEX

19:00 -  20:00   WYSTĘP PODHALAŃSKIEGO ZESPOŁU GÓRALSKIEGO  "HARNASIE" Z SUCHEGO IM.

                       ANIELI GUT-STAPIŃSKIEJ     

 

14 SIERPNIA  /WTOREK/

 11:00               OTWARCIE TERENU TARGÓW

11:00 - 18:00    PREZENTACJA KULINARNA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH"KORYTNICZANKI"  Z

                       POWIATU JĘDRZEJOWSKIEGO

11:00 - 18:00    PROMOCJA ZDROWEGO TRYBU ŻYCIA - PODHALAŃSKA PAŃSTWOWA WYŻSZA

                      SZKOŁA ZAWODOWA W NOWYM TARGU

11:00 - 18:00   PREZENTACJA KULINARNA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z PIOTRKOWIC

12:00 - 19:00   PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA

12:00 - 13:00  SEMINARIUM „B JAK BATORY”

WARSZTATY PLASTYCZNE DLA DZIECI ” ZA TATRAMI, ZA LASAMI”-  OFICYNA WYDAWNICZA

12:00 - 18:00   „ZAREMBEK TRADYCJI”

12:00 – 15:45  WARSZTATY Z WYROBU PASTERSKICH INSTRUMENTÓW  

12:00 - 18:00   PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z OCHOTNICY

12:00 - 13:00   SEMINARIUM I  DEGUSTACJA MIODÓW PSZCZELICH

12:00 - 14:00   WARSZTATY RĘKODZIELNICZE – GOBELINIARSTWO

13:00 - 15:30   ZESPÓŁ KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH "KORYTNICZANKI" Z POWIATU

                      JĘDRZEJOWSKIEGO

14:00 - 15:00   WARSZTATY RĘKODZIELNICZE  - MALARSTWO NA SZKLE

12:00 - 17:00   POKAZ KUCHNI REGIONALNEJ I WSPÓŁCZESNEJ KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z  

                      KOŚCIELISKA ORAZ STOWARZYSZENIA MAŁOPOLSKICH  KUCHARZY I CUKIERNIKÓW

12:00 - 17:00  SEMINARIUM „WIELKI DZIEŃ PSZCZÓŁ” - TATRZAŃSKI

                      PARK NARODOWY

17:30 - 18:30   OGŁOSZENIE WYNIKÓW KONKURSU NA NAJLEPSZY PRODUKT SPOŻYWCZY

19:00  - 20:00  MŁODZIEŻOWA ORKIESTRA STRAŻACKA Z WODZISŁAWIA   

 

15  SIERPNIA /ŚRODA/

 11:00              OTWARCIE TERENU TARGÓW

12:00 - 19:00   PORTUGALSKA KAWIARNIA TARGOWA

11:30 - 12:15   ZESPÓŁ REGIONALNY „SĄDECZANIE” 

12:00 - 18:00   PREZENTACJA KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z KAMESZNICY

12:00 - 18:00   „ZAREMBEK TRADYCJI”

12:00 - 15:00   SEMINARIUM EDUKACYJNE „SZLAKI TARZAŃSKIE” PTTK O/ ZAKOPANE

12:00 - 15:00   PREZENTACJA I DEGUSTACJA BARANINY  - MAŁOPOLSKA IZBA ROLNICZA

15:00 - 15:45   PARADA BACOWSKA

16:00 – 18:00  DEGUSTACJA „POLYWKI BARANIEJ”

16:00 - 16:30   WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO INTEGRACYJNE PRZEDSZKOLE „GÓROLICKI”

16:30 - 17:45   WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „BIOŁODUNAJCANIE”

17:00 - 17:45   WARSZTATY RĘKODZIELNICZE WARSZTATY Z WYROBU PASTERSKICH INSTRUMENTÓW

                      SEMINARIUM O INSTRUMENTACH PASTERSKICH

16:00 - 18:00   FESTIWAL OSCYPKA I SERÓW WSZELAKICH

  1.   KONKURS NA NAJLEPSZY OSCYPEK
  2.   POKAZ PUCENIA OSCYPKA
  3.   POKAZ DOJENIA OWIEC
  4.   POKAZ STRZYŻENIA OWIEC
  5.   PREZENTACJA I DEGUSTACJA POTRAW KARCZMY WIDOKOWEJ   „SZYMKÓWKA”
  6.   PREZENTACJA I DEGUSTACJA POTRAW KARCZMY REGIONALNE „GAZDOWO KUŹNIA”

17:00               PREZENTACJA I DEGUSTACJA POTRAW  KARCZMY „CHATA ZBÓJNICKA”

18:00 - 18:30   OGŁOSZENIE WYNIKÓW ORAZ OFICJALNE ZAKOŃCZENIE IX EUROPEJSKICH TARGÓW

                      PRODUKTÓW REGIONALNCH

19:00 - 20:00   WYSTĘP ZESPOŁU REGIONALNEGO „SZLACHTOWIANIE”

 

 Powrót

Kalendarium wydarzeń

Wydarzenia w regionie

Ostatnio dodane