„Z WIEJSKIEGO STOŁU”

Data i godzina:

06.07.2025    g. 11:00 - 17:00

Miejsce wydarzenia:

Szreniawa, ul. Dworcowa 5
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego

Bilety:

Obowiązuje cennik muzealny

Gwiazda / gość specjalny wydarzenia:

Organizator:

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie

Organizator - kontakt:

Informacja dla wystawców:

IMPREZA PLENEROWA: „Z WIEJSKIEGO STOŁU”

6 LIPCA (NIEDZIELA)  GODZ. 11.00-17.00

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy goszczące na wiejskim stole. Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów,  palenia kawy z ziaren zbóż,  pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Wygłoszone zostaną prelekcje na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych, tzw. roślin kuchni głodowej. Elementem prelekcji będą pokazy rozpoznawania roślin, które można użyć do gotowania potraw. Będzie można spróbować dań z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielnie Spożywcze zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.

W programie:

  • Wykład: „Historyczne dziedzictwo przyrodnicze, czyli kilka słów o kuchni głodowej”

  • Pokaz tłoczenia soków na zimno połączony z degustacją

  • Pokaz palenia i degustacji kawy zbożowej

  • Pokaz gotowania kompotów i degustacja

  • Pokaz przygotowania suszu i syropu z roślin zielonych, połączony z degustacją

  • Stoisko degustacyjne: chleb smażony z cukrem i chleb smażony z gzikiem

  • Wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych

  • Stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami

  • Stoisko producentów z tradycyjnymi produktami i przetworami

  • Stoisko edukacyjne dla dzieci

  • Bogaty program artystyczny


 

Dojazd do Muzeum:

• pociągiem Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego lub przystanku Dębiec – podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum);

• autobusami linii nr 703, 705,707 z przystanku Górczyn PKM.

Informacje prasowe

 

 Powrót

Kalendarium wydarzeń

Wydarzenia w regionie

Ostatnio dodane