Festiwal Pierogów Świata w Łukowie

Data i godzina:

29 - 30.08.2020    g. 12:00

Miejsce wydarzenia:

Łuków, Doktora Andrzeja Rogalińskiego
Park Miejski w Łukowie

Bilety:

Wstęp wolny

Gwiazda / gość specjalny wydarzenia:

Organizator:

Smaczny Targ

Organizator - kontakt:

Email: smacznytarg@gmail.com

Informacja dla wystawców:

Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem, ziemniakami, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone, przyrządzane na wiele sposobów w zależności od upodobań dla wielu stanowią prawdziwy przysmak. Mowa oczywiście o pierogach, które będą królować podczas Festiwalu Pierogów Świata w Łukowie.

Jest to wydarzenie mające na celu skupienie w jednym miejscu wielu kultur oraz kuchni.

Różnorodność smaków i kształtów, nieoczywiste połączenia i zaskakujące doznania smakowe kuchni
wschodu a także pyszna tradycyjna polska kuchnia to coś dla prawdziwych miłośników pierogów.
Na łukowskiej edycji festiwalu będziemy mieli okazję spróbować pierogów z różnych zakątków świata m.in. z Persji, Gruzji, Hiszpanii, Wietnamu, a także wielu orientalnych deserów i przekąsek.
 
Festiwal ma formę tętniącego życiem targu, przepełnionego kolorami i aromatami.
Miejsca spotkań ze znajomymi i rodziną gdzie pysze jedzenie łączy ludzi a pasjonaci gotowania mają
okazje zetknąć się z oryginalną kuchnią innych regionów świata.
Można zaleźć tam zarówno orientalne dania niedostępne i nie popularne na co dzień jak i uwielbiane już
klasyki kuchni świata, kończąc na domowych posiłkach kojarzących się ciepło z kuchnią babci.

 

Czym się różnią takie pierogi od naszych polskich? O ile sama forma farszu zamkniętego w cieście jest taka sama, o tyle sposób przygotowania, kształt, forma, struktura, sposób podania są bardzo zróżnicowane. Hiszpańskie Empanady charakteryzują się dużym rozmiarem, są wypiekane w piecu i powlekane jajkiem, a farsz reprezentuje to co kuchnia hiszpańska ma najlepszego do zaoferowania czyli owoce morza, kiełbasę chorizo czy świeże warzywa. Korea może poszczycić się pierogami mandu najczęściej przyrządzanymi z duszoną wołowiną i pikantną kapustą kimchi. Najpopularniejsze pierogi Gruzińskie to chinkali, świeżo wyrabiane przez kucharzy z tego rejonu smakują naprawdę wspaniale. To oczywiście nie wszystkie z przygotowanych propozycji.

Zapraszamy na niezwykłą, pierogową ucztę. Będzie w czym wybierać i z pewnością każdy znajdzie dla siebie coś dobrego🥟🙂


sobota 12:00-20:00

niedziela 12:00-18:00

 

 Powrót

Kalendarium wydarzeń

Wydarzenia w regionie

Ostatnio dodane