Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny i Święto Baraniny

Data i godzina:

27.08.2022    g. 12:00

Miejsce wydarzenia:

Ustroń, Rynek
Rynek Miejski, teren firmy RM Gastro Ustroń ul. Szkolna

Bilety:

Wstęp wolny

Gwiazda / gość specjalny wydarzenia:

Organizator:

Miasto Ustroń

Organizator - kontakt:

Email: biuropodawcze@ustron.pl

Informacja dla wystawców:

Zapraszamy 27 sierpnia do Ustronia na XV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny i Święto. 
Imprezę rozpoczęcie wystrzał armatni o godzinie 12.00.
W programie wydarzenia : klaganie sera z mleka owczego "Bundz", konkurs plastyczny dla dzieci "Owca w górach", baran z rożna "Baran po Szczawnicku", kiermasz gastronomiczny i rękodzieła artystycznego, występ kapel góralskich, prelekcje profesorskie dotyczące pasterstwa i owczarstwa.
 


Program: 


26 sierpnia (piątek)

"RM Gastro" Studio Kulinarne
12.00-15.00 Gotowanie z młodzieżą Środowiskowy Dom Samopomocy w Ustroniu, Centrum
Aktywności TON „Cesarski gulasz barani”

27 sierpnia (sobota)

"RM Gastro" Studio Kulinarne
8.00. Obowiązkowa odprawa Jury i drużyn kucharzy w "RM Gastro" ul. Sportowa 15a
Ustroń.
09.00. Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw Polski i start 1 drużyny
10.00-15.30. Prezentacje firm sponsorskich w RM Gastro.
11.30-14.30. Lunch
13.00-14.30 Pokazy kulinarne
16.00 Zakończenie Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny RM Gastro

Rynek: Święto Baraniny

08.00 Ustawienie stoisk artystów i rzemieślników.
Prowadzenie konferansjer Staszek Jaskułka, Andrzej Wojcieszek
12.00 Oficjalne Rozpoczęcie Święta Baraniny. Wystrzał z garłacza i pistolców (Czesław
Kanafek i Bractwo Kurkowe) Rynek Miejski
12.00 Rozpoczęcie Święta Baraniny Rynek Miejski
12.00-14.00 Panel wystąpień naukowców;

PROF. DR. Hab. MAEK REMBIERZ Uniwersytet Śląski „O potrzebie świętowania…”
PROF. DR. Hab. BRONISŁAW BORYS -Instytut Zootechniki Państwowy Instytut
Badawczy w Krakowie, odział Kołuda Wielka „Owce – co z nich jemy, co pijemy i z jakim
skutkiem”
PROF. DR. Hab. ROMAN NIŻNIKOWSKI - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w
Warszawie, przewodniczący rady nadzorczej Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska.
„Wykorzystanie owiec w ochronie środowiska i krajobrazu”
PROF.DR. Hab. ANDRZEJ JUNKUSZEW Prodziekan Wydziału Nauk o Zwierzętach i Bio
gospodarki , Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. „Owczarstwo-życie zgodnie z naturą”
MGR PIOTR LENART "Niech Cię Zakole" Szlak Krajoznawczo Kulinarny kraina dolnej
Wisły Kujawsko Pomorskie . Pokaz „Bigosek z Baraniny bez kapusty Krztyny”

 Powrót

Kalendarium wydarzeń

Wydarzenia w regionie

Ostatnio dodane